Segons el document, la distribució d’arbres i plantes representa un paper essencial en la defensa dels habitatges. El requisit imprescindible és que la vegetació mai entre en contacte amb les construccions. Per açò cal controlar les distàncies entre la vegetació  i les parts de la casa més exposades, principalment portes, finestres i ximeneres.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha emès una nota de premsa sobre la recent publicació d’un manual denominat “Jardineria de baixa inflamabilitat” dirigit a urbanitzacions d’interfície urbana-forestal amb risc d’incendi. El manual, que està disponible en la web de la conselleria en aquest enllaç, s’està repartint en les xarrades de sensibilització que es duen a terme en les urbanitzacions pròximes a masses boscoses.

Aquests jardins amb una estratègica distribució de plantes i arbres i una elecció d’espècies vegetals d’escassa combustió dificulten la propagació del foc a l’interior dels habitatges.

El manual arreplega també nombrosos consells per a fer més resistent el jardí al foc, com usar en les zones més pròximes a l’habitatge la combinació de diferents materials (graves, arenes, roques, rajoles) amb plantes (massissos de flors) i senderes. Suggereix, així mateix, evitar formar barreres o tanques (que solen ser la principal via d’entrada del foc a la urbanització o a l’habitatge), i no col·locar plantes trepadoras en parets, façanes, pilars i volades.

A més, és convenient controlar el creixement de totes les plantes, però especialment podar les copes dels arbres per a separar-les del sòl, de les edificacions i de la vegetació exterior del jardí. També resulta indispensable eliminar el material sec generat pels treballs de podes i segues (branques, fulles, etc) al més prompte possible.

Font: Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural