El Consorci Provincial de Bombers de València ha presentat aquest matí la campanya estival front als incendis forestals, que s’espera que tinga un comportament diferent al dels anys anteriors després dels episodis de pluja registrats aquest hivern.

“És cert que les abundants pluges d’enguany han generat una càrrega de combustible addicional. Però, per un altra banda, la humitat és major i l’estrès hídric dels boscos és més baix. Com a conseqüència de tot això, cal esperar que la quantitat d’incendis siga major però que, la seua evolució s’ajuste a paràmetres de desenvolupament menys extrems que en anys anteriors i ens donen una major oportunitat de control”, ha apuntat l’inspector en cap del Consorci, José Miguel Basset.

La situació actual, per una part, i degut a les pluges registrades, ens presenta un escenari de evolució normal. “Però, com a conseqüència dels previsibles episodis de ponent farà que, el comportament dels incendis siga de caràcter convectiu, per això, en cas de produir‐se en les esmentades condicions, serien de molt alta intensitat”, ha senyalat Basset.

 

El president del Consorci, Josep Bort, ha concretat que el dispositiu d’enguany per a fer front als incendis compta amb un total de 1.660 efectius disponibles i 38 unitats entre vehicles terrestres i aeris.

“Entre gener i maig del 2017 en la província de València s’han comptabilitzat un total de 26 incendis de vegetació i 31 incendis rurals produïts en urbanitzacions i cases aïllades, segons les dades del Consorci”, ha manifestat Bort. En el mateix període de 2016 es registraren 38 incendis de vegetació i altres 38 a la coneguda com interfície urbà‐forestal. Així, enguany els incendis de vegetació s’han reduït un 30%.

 

 

En tot 2016, va haver 99 incendis de vegetació, dels quals quatre foren forestals ampliats (amb alta perillositat amb risc de propagació a zona forestal y/o risc poblacional en dia d’alerta 3) i 73 incendis rurals a urbanitzacions i habitatges aïllats.

Segon les estadístiques de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, l’any passat es van cremar un total de 4.061 hectàrees. Enguany, entre gener i maig, la superfície total afectada pels focs a la província de València és de 11,87 hectàrees.

Respecte a les causes, “els incendis intencionats van ser la causa més important en el 2016, una tendència que continua al 2017”, explica el president de Consorci. Este tipus d’incendi va des de la crema per a la regeneració de canyar fins al piròmans.

Segons les dades de la Conselleria de Medi Ambient, la segona causa són les negligències. L’any passat es va aconseguir reduir de forma molt important els focs relacionats amb activitats agrícoles encara que es va produir un repunt dels causats per xiquets jugant amb foc e imprudències de fumadors.

També destaquen els incendis causats per llamps, principalment als mesos estivals. L’any passat es concentraren a setembre.

En el que respecta a la prohibició de efectuar cremes i activitats en la muntanya, ve establert en la Llei Forestal de la Comunitat Valenciana, que estableix el període comprés entre l’1 de juliol fins al 30 de setembre. Per a enguany, per decret de Medi Ambient, el període previst s´ha ampliat des de l’1 de juny fins al 16 d’octubre.

Les tasques de prevenció són un dels pilars per a fer front als incendis forestals. “La prevenció és clau per a evitar un incendi forestal, per això incidim en que la població que té un habitatge junt a la muntanya tinga consciencia del que suposa i faja el que està a la seua mà, com mantenir neta la seua parcel.la”, ha afirmat Bort.

El Consorci està recolçant les actuacions preventives junt a la Conselleria de Medi Ambient durant la campanya de conscienciació, que va començar a abril, amb 54 tallers informatius per a involucrar als residents de les 106 urbanitzacions de tota la Comunitat Valenciana amb més risc d’incendi. A més a més el Consorci té un conveni amb la Diputació de València, a través de Divalterra, per el qual s’estableixen les zones d’intervenció prioritàries a la muntanya en prevenció d’incendis.