El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) s’ha mobilitzat enguany a 2.061 incendis de vegetació, el que suposa un augment del 21% pel que fa al mateix període del 2017, quan la xifra entre l’1 de gener i el 30 de juliol es va situar en 1.702.

“S’ha produït un previsible augment en el nombre total d’incendis de vegetació a causa, principalment, de la climatologia i de dècades d’abandó de la muntanya”, ha apuntat el president del Consorci, Josep Bort.

No obstant açò, si atenem a les xifres de juny i juliol, el nombre d’incendis de vegetació registrats l’any passat va duplicar als del 2017 passant de 833 a 463. “Aquestos mesos de maig i juny ha plogut per damunt del normal i per açò hem tingut un inici d’estiu amb menys incendis. Però seguim tenint un dèficit important de precipitacions. En nombre globals, hi ha hagut un augment d’incendis que podem qualificar de previsible”, ha afegit Bort.

MÉS PREVENCIÓ

Per això, des del Consorci apostem per l’incentivació de les actuacions preventives per a tractar, en la mesura del possible, que es reduïsca la ratio de superfície cremada per els incendis. “És necessari incrementar l’inversió en la prevenció. L’experiència viscuda en altres països de característiques semblants al nostre, ens demostra que li hem d’atorgar a la prevenció el seu pes específic d’una vegada per sempre. No és una opció, és una necessitat”, ha advertit el president del Consorci.

“Els darrers anys des de la Diputació i la Conselleria estem fent un gran esforç per posar a l’agenda política dels ajuntaments la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis forestals. S’estan destinant més recursos que mai, desenvolupant els documents estratègics de planificació i fent moltes intervencions directament gestionades pels ajuntaments amb fons de les administracions provincial i autonòmica”, ha afegit Bort, qui ha conclòs dient que “si seguim treballant així de coordinats i amb l’aprofitament i la protecció del territori al nostre horitzó, cada dia estarem més a prop de tindre unes muntanyes ben gestionades i minimitzarem els riscos d’incendis forestals”.