Si vius junt amb la muntanya, en la coneguda com a interfície urbà-forestal, la teua ajuda pot ser clau en cas d’incendi forestal. Sabies que els xiprers generen una alta intensitat de flama? I que has de mantenir la teua teulada i jardí nets de fulles seques i pinassa?

Les cases aïllades en la muntanya, les poblacions rurals i les urbanitzacions en contacte amb vegetació forestal són exemples d’àrea urbà-forestals. Des de el Consorci Provincial de Bombers de València et desvelem alguns consells sobre què has de fer i què has d’evitar.

Perquè tu també pots ajudar a evitar un incendi.

No plantes xiprers

  • Mantén neta la teua parcel·la
  • Plantar hedra, miller que xiprers
  • No t’oblides de les zones adjacents, també son importants.
  • Vies de comunicació senyalitzades i preparades

 

MANTÉN NETA LA TEUA PARCEL·LA

Comença per la teua parcel·la. És clau mantenir net el teu jardí, sense fulles seques, branques i pinassa. Dins de la parcel·la, molts xalets acumulen restes de poda, llenya i cadires, un perill en cas d’incendi, perquè és a través d’aquests que el foc aconsegueix contactar amb la casa.

A més a més, no plantes xiprers ja que, junts a les plantes aromàtiques, no són plantes ignífugues sinó que al seu interior acumulen molta vegetació morta. Si es produeix un incendi, aquest combustible pot generar longituds de flama molt grans dins de la parcel·la.

PLANTAR HEDRA, MILLOR QUE XIPRERS

Plantar hedra com alternativa al xiprer

Una bona alternativa als xiprers? Per exemple l’hedra. En cas d’incendi el comportament d’aquesta planta enfiladora és molt diferent, amb longitud i intensitat de la flama molt més reduïda, el que dóna més opcions a la defensa de la vivenda que ornamenta.

NO T’OBLIDES DE LES ZONES ADJACENTS, TAMBÉ SON IMPORTANTS

La contornada de la vivenda també ha d’estar neta de vegetació. En cas contrari és molt més fàcil que el foc arribe fins a la casa. Neteja el teu entorn de matolls i evita que les copes dels arbres es toquen. D’aquesta manera, es genera una oportunitat de defensa per als serveis d’extinció.

La diferencia entre una zona tractada i un altra descuidada és enorme. A la següent imatge s’aprecia clarament. Primer, un àrea no tractada. I d’un altra neta, sense xiprers, amb un anell de protecció sense pràcticament vegetació i un segon anell amb pocs pins i sense sotabosc. És a dir, amb un àrea de defensa perfecta.

 

 VIES DE COMUNICACIÓ SENYALITZADES I PREPARADES

És molt important tindre les vies de comunicació senyalitzades i preparades per a una evacuació segura. Resulta clau tindre els laterals dels camins més o menys tractats, de esta manera, en cas de que les flames apleguen ho faran en menys intensitat.