La Presidència del Consorci planteja la necessitat d’adoptar les mesures necessàries en l’àmbit dels recursos humans per a assegurar que el Consorci puga dur a terme les funcions que té encomanades de prevenció i extinció d’incendis i salvament.
L’actual estructura del Consorci, complint amb els requisits per a donar una resposta efectiva a la seua funció prioritària de prevenció i extinció d’incendis i salvament, requereix buscar noves alternatives que donen una resposta més eficaç, flexibilitzant la gestió dels recursos humans i establint mecanismes que permeten la cobertura de llocs de manera àgil, respectant els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.
Aquesta necessitat sorgix de la problemàtica que han generat diversos factors, com són:

  • La jubilació d’un elevat percentatge del personal operatiu del Consorci, que es mantindrà encara alguns anys. En l’any 2014 es jubilaren 19 operatius, en l’any 2015 el nombre augmenta a 31 y l’any 2016 causaren baixa un total de 28 operatius. Si tenim en compte que la previsió per a l’any 2017 és de 49 baixes, i de 42 l’any 2018 ens troben en què en cinc anys el Consorci perdrà més del 25% de la seua plantilla de personal operatiu.
  • L’aplicació de l’actual llei 7/2011, sobretot en matèria d’accés a determinades categories pel sistema de promoció interna, i els requisits establits en la pròpia norma i en la normativa general de funció pública.
  • La necessitat d’assignar determinades funcions de control a llocs específics, així com la reestructuració del personal operatiu a nivell de llocs de prefectura i de l’escala d’inspecció, proposat per la nova direcció operativa.
  • La necessitat de donar resposta a una manca de personal en el Centre de Comunicacions i Control, mitjançant una nova estructura i assignació de funcions.

Donat l’abast de les mesures que es proposen, es planteja aprovar un Pla d’Ordenació de Personal que arreplegue totes les actuacions necessàries en un únic document.