El Consorci Provincial de Bombers de València ha iniciat un pla de treball per a l’elaboració de protocols específics d’actuació davant possibles incendis en edificis amb façanes inflamables, una iniciativa pionera que té com a objectiu reforçar la seguretat dels residents i del propi operatiu d’emergències en situacions de risc elevat.
El president del Consorci i diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, ha afirmat que “l’objectiu és clar: salvar vides. Si sabem quins edificis presenten un risc elevat, podrem actuar de forma molt més eficaç. Esta iniciativa ens permet avançar-nos al foc i protegir millor tant a la ciutadania com als nostres professionals”.
El pla partix de la necessitat d’anticipar-se a incendis amb un comportament inusual a causa de la propagació ràpida del foc a través de la façana, com el que va ocòrrer en el barri de Campanar de València al febrer de l’any passat o el cas de la Torre Grenfell de Londres al juny de 2017.
Formació específica per a comandaments i inspecció
Com a primer pas, s’està impartint una formació especialitzada dirigida a tota l’escala de comandament i inspecció del Consorci, sent la primera vegada que s’aborda de manera específica esta problemàtica. L’acció formativa, impartida per l’inspector en cap Jorge Gil Blesa, analitza les característiques singulars dels incendis que es propaguen per façana, posant l’accent principalment en els edificis que utilitzen panells d’alumini amb nucli de polietilé, un material d’alta combustibilitat.
“Sabem que els incendis en edificis amb revestiments combustibles poden evolucionar de forma extremadament ràpida i violenta. Per això, és fonamental comptar amb una planificació específica que ens permeta actuar amb seguretat i eficàcia”, ha explicat l’inspector cap, qui subratlla que este tipus d’incendis afecten amb freqüència a la totalitat de les vivendes de l’edifici, comprometent fins i tot la integritat dels bombers.
Durant les sessions s’estudien tant el comportament del foc com les pautes d’intervenció operativa, amb l’objectiu d’incrementar l’efectivitat de les actuacions i minimitzar el risc per als intervinents.
Col·laboració municipal per a localitzar els edificis de risc
Com a part d’este procés, el Consorci remetrà en les pròximes hores una comunicació a tots els ajuntaments de la província en la qual sol·licita la seua col·laboració per a identificar edificis que compten amb esta mena de revestiments. La informació proporcionada permetrà confeccionar un llistat d’immobles amb risc potencial i avançar en l’elaboració dels respectius plans d’actuació.
Tal com s’indica en la missiva, se sol·licita que els ajuntaments faciliten dades com la ubicació de l’edifici, el seu ús, el nombre de plantes, el tipus de façana i el material combustible, en cas de conéixer-lo. Esta informació és clau per a dissenyar estratègies d’intervenció adaptades a cada immoble i establir prioritats d’actuació en funció del risc.
Amb les dades aportades pels municipis i la formació especialitzada del personal, el Consorci elaborarà un pla d’intervenció específic per a cada un dels edificis identificats d’alt risc, adaptant les estratègies d’extinció a les característiques constructives de cada immoble.
“Este tipus d’actuacions reflectixen el compromís ferm del Consorci amb la prevenció i l’anticipació davant nous reptes. No es tracta només de respondre a les emergències, sinó de preparar-nos millor per a evitar-les o minimitzar el seu impacte. Necessitem treballar braç a braç amb els ajuntaments. És qüestió d’anticipació, planificació i de corresponsabilitat institucional”, ha conclòs Avelino Mascarell.