El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha anunciat este matí “la imminent incorporació de cent nous efectius que reforçaran al Consorci Provincial de Bombers de cara a la campanya d’estiu” i ha avançat que “este mes de maig es tancarà la llista definitiva dels 246 bombers que han superat l’oposició en la qual treballem des del minut un de legislatura”.

“D’esta manera -ha subratllat Mompó- fem una aposta sense precedents per reforçar un Consorci que és un dels majors orgulls d’esta Diputació, donant així oxigen a una estructura que ho farà més àgil, potent i eficaç”. 

L’anunci del president ha tingut lloc durant la presentació de Jorge Gil Blesa com a Inspector en Cap del CPBV, de qui ha destacat “la solidesa, experiència i capacitat de lideratge que ha acreditat durant els seus més de tres dècades de trajectòria professional, gràcies als seus coneixements tècnics i de camp, a més de la seua capacitat per a escoltar”.

En la mateixa línia que el president, Gil Blesa ha fixat com a “clau” la configuració “d’un equip de treball sòlid i cohesionat, a nivell tècnic i operatiu, el qual a més de perfeccionar les dinàmiques d’actuació en emergències, lidere també la nostra estratègia d’acció per a donar la resposta que mereix la ciutadania, que confia en nosaltres la seua seguretat”.

En este sentit, Gil Blesa, com a expert en el comportament de façanes inflamables, ha anunciat “una línia específica de treball, per a donar l’impuls definitiu als estudis ja existents en el Consorci per a establir un protocol d’actuació sobre cada un d’estos edificis” i ha incidit també, en el terreny preventiu, en “la importància del col·lectiu de Brigades Forestals, la labor de les quals, especialment en les zones d’interfície urbana-forestal, és vital per a la seguretat de les persones i suposa el complement perfecte de les intervencions en emergències”. 

Per part seua, el president del Consorci Avelino Mascarell s’ha mostrat “convençut que l’etapa que ara comença ha de servir per a anticipar-nos als reptes del futur a través d’una visió actual i àgil de la gestió, sent més eficients, integrant realment al col·lectiu de brigades i modernitzant protocols, ferramentes, materials, equipaments, tecnologia, parcs i vehicles”.

Així mateix, Mascarell ha incidit en la importància de “posar en marxa processos per a la millora contínua de la professionalització i especialització dels equips de treball”; i s’ha dirigit a Gil Blesa per a demanar-li que siga “impulsor de la formació contínua, de la motivació dels equips, del treball coordinat amb altres cossos d’emergències i, molt especialment, de la promoció de la igualtat, en tots els sentits, dins del nostre Consorci”.

Precisament les polítiques de foment de la igualtat han sigut un dels temes en els quals ha incidit durant la seua intervenció el gerent del Consorci, Marcial Díaz: “l’arquitectura de gènere, per la qual de manera tan decidida i valenta han apostat el president Mompó i la vicepresidenta Enguix, ha de traslladar-se no sols als espais físics sinó sobretot als recursos humans de la Diputació, especialment als col·lectius on la dona estiga infrarepresentada. I el Consorci és un clar exemple on la representació de la dona és clarament deficitària, per la qual cosa hem de revertir eixa situació a través de polítiques de gènere que aposten per la incorporació de dones”.

Direcció operativa

Amb el seu nomenament com a Inspector en Cap del Consorci Provincial de Bombers de València, Jorge Gil Blesa es convertix en el màxim responsable operatiu del cos i assumix la direcció i coordinació dels servicis de prevenció, extinció d’incendis, salvament i atenció d’emergències en els 262 municipis consorciats a la província de València. 

Entre les seues funcions destaca la supervisió del funcionament dels parcs de bombers i bases de brigades i la planificació de les actuacions davant qualsevol tipus d’emergència, amb l’objectiu de garantir una resposta eficaç, segura i coordinada.

A més, exercix labors d’assessorament tècnic a la presidència i gerència del Consorci, impulsa la formació contínua del personal i promou la modernització dels mitjans materials i operatius. També representa institucional i tècnicament al cos davant altres administracions i organismes, i manté una col·laboració activa amb entitats locals, autonòmiques i estatals en matèria de protecció civil i gestió d’emergències.

Estructura 

L’estructura del Consorci Provincial de Bombers de València s’articula entorn de sis zones operatives, amb parcs de bombers principals a Alzira, Gandia, Paterna, Requena, Sagunt i Torrent; dels quals depenen onze parcs auxiliars: Burjassot, Catarroja, Chiva, Cullera, L’Eliana, Moncada, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Farnals, Silla i Xàtiva.

Així mateix, en el Consorci també s’integren set parcs voluntaris (Ayora, Chelva, Cofrentes, Navarrés, Sinarcas, Titaguas i Vallada) i 41 brigades forestals especialitzades en labors de prevenció mitjançant tasques silvícoles, així com suport en l’extinció, on es dediquen especialment a la rematada de perímetre i vigilància post incendi. Estes brigades compten amb 32 bases operatives al llarg de tota la província.

D’altra banda, l’entitat dependent de la Diputació de València, compta amb grups d’intervenció especials com la Unitat de Rescat en Emergències i Catàstrofes (UREC), i el Grup Especial de Rescat a Altura (GERA); i treballa en la configuració de nous equips especialitzats com la futura unitat canina i la de drons.