El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri de l’Interior, ha aprovat la concessió de deu medalles al Mèrit de la Protecció Civil a persones, serveis d’emergència i Forces de Seguretat com a reconeixement per la seua destacada actuació durant l’incendi ocorregut en el barri de Campanar (València) el passat 22 de febrer. Entre els premiats destaquen el porter d’edifici sinistrat i els bombers de l’ajuntament valencià.

En la seua reunió d’aquest dimarts, el Consell de Ministres ha valorat que tots els premiats són mereixedors d’uns guardons que distingeixen accions de protecció de persones i béns en casos de greu risc com les que van desenvolupar en les labors d’extinció de l’incendi i rescat de les víctimes i residents en l’immoble afectat per l’incendi de Campanar.

La Medalla d’Or al Mèrit de la Protecció Civil amb distintiu roig distingeix als qui van donar mostres d’heroisme en arriscar les seues pròpies vides per a protegir els veïns de l’immoble i rescatar-los del sinistre. Ha sigut concedida a:

Julián García García-Antón, porter de la finca sinistrada. Des que va constatar l’inici de l’incendi va avisar en tots els habitatges de l’immoble davant la possibilitat que no hagueren tingut coneixement de la gravetat del fet. Va ajudar a més a traure a diverses persones, incloses algunes d’edat avançada i altres que tenien dificultats per a moure’s. Pese a l’avanç del foc, no va cessar en el seu intent fins que les flames, ja per l’interior de l’edifici, li van impedir continuar. La seua valenta actuació va salvar moltes vides.
Bombers de l’Ajuntament de València, encarregats de dirigir l’emergència per tractar-se d’un incendi urbà declarat en un edifici d’habitatges dins del terme municipal. Durant les hores que va estar activa l’emergència, els 300 professionals del Cos Municipal de Bombers que van treballar en les tasques d’extinció i salvament van salvar la vida a desenes de persones amb la seua professionalitat i valor. Set d’ells van patir lesions de consideració per intoxicació, falta d’oxigen i colps i traumatismes i van haver de ser evacuats a un centre hospitalari per a rebre tractament específic. D’ells, dos van haver de ser tractats en l’UCI i la seua alta hospitalària es va dilatar uns dies.
El Consorci Provincial de Bombers de València, dependent de la Diputació, va aportar cent efectius per a col·laborar amb el dispositiu desplegat pel Cos Municipal de Bombers de la Ciutat de València, que es van integrar tant en l’operatiu de les unitats d’intervenció directa com en el Lloc de Comandament Avançat on, en el transcurs de l’incendi, es van anar incorporant la resta d’agències.

Medalles de plata

La Medalla de Plata al Mèrit de la Protecció Civil amb distintiu roig, per l’exemplaritat extrema i l’alt nivell d’eficàcia demostrat tant en el salvament de les vides dels veïns de l’immoble sinistrat com en la posterior atenció i cura dels afectats, ha sigut concedida a:

Tercer Batalló d’Intervenció en Emergències de la Unitat Militar d’Emergències (BIEM III), mobilitzat a petició de la comunitat autònoma després de l’activació de la Situació 2 del Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat Valenciana. Van intervindre 107 dels seus efectius, reforçats amb unitats de drons i d’intervenció en emergències tecnològiques desplegats des de Madrid, amb més de quaranta vehicles, inclosos huit camions autobombes, unitats mòbils de comunicació, camions logístics i ambulàncies.
Prefectura Superior de Policia de la Comunitat Valenciana, que va desplegar 529 efectius integrats en molt diferents unitats: Lloc de Comandament Avançat, Unitat d’Intervenció Policial (UIP), Unitat de Prevenció i Reacció (UPR), Grup d’Atenció al Ciutadà (GAC), Grups Operatius de Resposta (*GOR), Policia Científica i Policia Judicial. Entre els mitjans que van emprar destaquen les cambres i els sistemes d’escolta del Grup de Sistemes Especials, idonis per a la localització de víctimes en llocs de difícil accés. El seu treball va ser fonamental en la localització i posterior identificació de les víctimes mortals.
La Policia Local de València va donar suport a les labors d’emergència amb el desplegament de 255 agents que van prestar 996 serveis, sobretot per a la perimetración i el control d’accessos a la zona de seguretat a l’entorn dels edificis sinistrats.
Els membres de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de València van estar en tot moment a la disposició dels requeriments de la direcció de l’emergència, van recolzar en tasques de control del trànsit rodat i de vianants per la zona afectada i com a suport. També van oferir ajuda logística en quantes actuacions es van desenvolupar durant l’operació.
L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, dependent de la Generalitat Valenciana amb competències en matèria de protecció civil, va coordinar les actuacions necessàries per a abordar l’emergència, primer, i restituir la normalitat, després. Va ser el departament del Govern valencià encarregat de coordinar l’actuació de la resta de serveis, com el sanitari o la prestació d’ajuda psicològica a través de Creu Roja.
L’Equip de Resposta Immediata d’Intervenció Psicosocial (ERIE) de la Creu Roja va prestar assistència psicològica a les víctimes i a familiars dels residents en l’immoble, labor fonamental per a alleujar l’ansietat que generen moments de tanta tensió i dolor com els que es van viure en aquesta emergència, labor dirigida i duta a terme per facultatius experimentats de Creu Roja Espanyola.
El Servei d’Emergències Sanitàries de la Generalitat Valenciana, integrat dins del pla d’emergències com a unitat bàsica sanitària, va mobilitzar els recursos sanitaris necessaris per a atendre les víctimes de l’incendi, així com els recursos que pogueren ser útils en funció del volum de persones que calguera atendre. Fins a la zona es van desplaçar ambulàncies SAMU, SVB, el Vehicle d’Emergències de Múltiples Víctimes i dos hospitals de campanya.