Hui ha arrancat el VI Workshop sobre Intervenció Operativa en Riscos Tecnològics, organitzat pel Consorci Provincial de Bombers de València. La trobada reuneix a més de mig centenar d’experts des de hui fins al divendres a València i Alboraia.

L’inspector cap del Consorci, José Miguel Basset, i el president del Consorci, Josep Bort, han inaugurat el Workshop a la Universitat de València. Basset ha agraït l’assistència a aquest Workshop, la sisena edició d’una trobada que ha anat creixent des dels seus inicis al 2011.

“La província de València compta amb 44 empreses amb risc químic afectades pel RD 840/2015 d’accidents majors i 60 instal·lacions radioactives pel que la formació en aquesta matèria és crucial”, ha apuntat el president del Consorci, Josep Bort.

L’objectiu d’aquesta trobada és proporcionar al personal que intervé en les emergències els coneixements necessaris per a exercir amb seguretat i de forma correcta les tasques corresponents en aquest tipus d’intervencions.
“La valenciana és una de les províncies amb més empreses de risc tecnològic amb trànsit tant marítim com per carretera de mercaderies perilloses en tota la Comunitat”, ha afirmat l’inspector cap, José Miguel Basset.

El Consorci compta amb un sistema cartogràfic, elaborat junt a Divalterra, que recull cartografia específica i temàtica, al costat de la informació descriptiva necessària, per a donar suport a l’emergència, prevenció i planificació de les activitats realitzades per aquest Consorci a la província de València.

Aquesta nova eina GIS proporciona informació als efectius d’intervenció, a través de les seues tablets, sobre en quin punt i a quina distància del foc es troben els hidrants més pròxims, així com el seu estat; si existeixen edificis confrontants que suposen un risc per a la intervenció, bé per l’altura o perquè en el seu interior es guarda material químic o pirotècnic, per exemple; els detalls dels accessos i l’ample dels carrers; o les zones industrials pròximes i els seus plans d’evacuació, entre una altra informació d’utilitat.

A més, el VI Workshop serveix per a compartir i posar en comú experiències i informació sobre actuacions en riscos tecnològics, que inclouen, emergències amb productes químics, materials radiològics i mercaderies perilloses en general, per part de bombers i experts en aquesta àrea.
També permet posar en comú i unificar els diferents procediments d’intervenció i descontaminació en les diferents emergències.

El workshop aborda ponències i grups de treball que exposaran recomanacions per a millorar mètodes i equips de descontaminació, oferiran una guia operativa enfront de risc radiològic, que es farà pública i disponible per a tots els serveis d’emergències, i debatran sobre com detectar i identificar substàncies perilloses, entre altres assumptes.

Demà es realitzaran unes jornades tècniques de portes obertes, no només per als participants en el Workshop sinó per a tot el públic, que tindran lloc en l’Autoritat Portuària de València. Allí es presentaran diverses guies tècniques pels grups d’experts del Workshop i les taules tècniques versaran sobre els riscos després de la transformació de substàncies químiques i la resposta sanitària en emergències radiològiques, entre altres temes. 

El VI Workshop, organitzat pel Consorci Provincial de Bombers, comptarà amb la presència dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, CERN/Bombers Comunidad de Madrid, CPEIS de Toledo, Bombers de l’Ajuntament de Madrid, UME/GIETMA, Bombers Barcelona, Bombers Diputació Foral de Bizkaia, Bombers Ajuntament de Leganés, Bombers Ajuntament Albacete, Bombers Ajuntament Albacete, Bombers Ajuntament Torrelavega, Ajuntament Leganés, Bombers Cartagena, Bombers Ajuntament Narón, Ajuntament Valladolid, Ajuntament Vitòria-Gasteiz, Bombers Diputació de Saragossa, Ajuntament Alcorcón, Bombers Ajuntament Bilbao, Bombers Ajuntament Àlaba I Bombers Ajuntament Donostia.

L’I Workshop sobre riscos tecnològics va tindre lloc en 2011 a Tarragona per a reunir experts en la matèria de tota Espanya, recollir i intercanviar experiències. A aquesta primera trobada, li han seguit els organitzats a Barcelona, Bilbao, Cartagena i Madrid.