Aquest matí han començat les VI Jornades Tècniques d’Intervenció Operativa en Riscos Tecnològics, organitzades pel Consorci Provincial de Bombers de València.

En la inauguració, el Cap de Seguretat i Medi Ambient de l’Autoritat Portuària de València (APV); Federico Torres, ha ressaltat la necessitat de formació en aquesta matèria per l’Activitat al voltant del port de València i de la resta de port en general. L’inspector cap del CPBV, José Miguel Basset, ha agraït a tots els assistents la seua presència i ha animat a continuar participant en aquest grup d’experts. 

Durant la trobada s’han presentat les diferents guies tècniques publicades pels grups del Workshop d’Intervenció Operativa en Riscos Tecnològics, on s’emmarquen aquestes Jornades.

En aquest sentit, Antonio Cabeza, de Bombers de Barcelona, ha parlat sobre els procediments en incendis davant tancs de productes químics. “En aquest tipus d’accidents els bombers dels serveis públics no són la primera línia d’actuació. Però sí que és necessari que sàpien què s’està fent i poder dirigir la intervenció. Per a això ha de tindre uns coneixements i per això són claus aquestes guies operatives”, ha afirmat. “Les perspectives futures passen pel disseny de material i vehicles contra incendis per a fer front a aquests accidents. Ens falta veure com aplicar els sistemes d’extinció sobre els propis tancs”.

Enrique Martínez, de Bombers de Madrid, ha detallat la guia de risc biològic. “L’afecció biològica és contínua encara que molts bombers no siguen conscients d’ells. Podem trobar risc biològic en cadàvers en descomposició en habitatges, rescats en pous, síndrome de Diògenes… Per això és molt important conéixer el procés de descontaminació”, ha apuntat.

Per part seua, Jorge González, de bombers d’Ajuntament de Madrid, ha insistit que “la importància de la primera resposta” en el risc radiològic i de la presència d’aquest en diferents escenaris, “com a accidents de mercaderies perilloses i fins i tot atemptats terroristes, amb font òrfena o no”. González ha assenyalat la possibilitat que aparega “material radioactiu en llocs insospitats”. La guia operativa planteja diferents escenaris, com un incident en via pública amb presència d’una font radioactiva o un accident trànsit amb víctimes i presència de font radioactiva.

Mentre, el comandant de la UME, Luis A. Rodríguez Álvarez de Lara, ha destacat que resulta “fonamental” la detecció i identificació de substàncies perilloses i que davant el dubte, “els bombers han de portar el major equip de protecció individual, tipus 1”.

Miguel Albaladejo, del servei de Bombers d’Alcorcón, ha presentat la guia operativa per a intervenció amb substàncies específiques. Clor i amoníac. “Cal conéixer molt bé el producte així com els llocs habituals on s’utilitzen, principalment, plantes de refrigeració o zones de tractament d’aigua”. El document planteja diferents tècniques d’intervenció segons la situació, actuant sobre el contingut o sobre el continent.

La Jornada que se celebra durant tot el dia també parla sobre els riscos després de les transformació de substàncies químiques, a càrrec de Jorge Verdú, de la Universitat de València. A més, Juan Manuel Campayo i Alegria Montoro, de l’Hospital La Fe, abordaran la resposta sanitària en emergències radiològiques.

La trobada conclou amb una mesa tècnica sobre la Col·laboració públic/privada en les emergències tecnològiques: lliçons apreses Col·laboració entre Bombers de la Generalitat de Catalunya i el Port de Tarragona.

A la vesprada, es farà una visita a les instal·lacions del Port de Sagunt.