• va
  • es
///Els bombers del Consorci Provincial de Bombers de València sufoquen nou incendis al dia

Els bombers del Consorci Provincial de Bombers de València sufoquen nou incendis al dia

El Consorci Provincial de Bombers de València ha intervingut en un total de 16.758 incendis forestals en els últims cinc anys, la qual cosa suposa que els efectius han sufocat una mitjana de nou focs al dia. Del total registrat, 517 van ser forestals d’arbratge i muntanya rasa i la resta, de matolls. Els parcs amb major índex de serveis són els de Requena, Xàtiva i L’Eliana.

Entre 2012 i 2016 es van cremar 51.457 hectàrees en la província de València, segons dades de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en un període caracteritzat per haver sigut molt sec i càlid i amb estius amb diversos episodis de calor extrema. Destaquen dos focs de grans proporcions en 2012, com van ser els d’Andilla i Cortes de Pallás. Només en este últim van quedar calcinades prop de 28.000 hectàrees.

En els últims anys s’ha constatat una desestacionalització dels incendis forestals, ja que ja no es produïxen únicament a l’estiu, sinó al llarg de tot l’any. No en va, març és el mes en què es concentren més incendis, amb més de 2.200 en cinc anys, una tendència que respon a l’acumulació de biomassa en les zones de muntanya i a l’efecte del canvi climàtic.

El president del Consorci, Josep Bort, ha explicat que durant estos anys, “s’han registrat incendis amb comportaments extrems, de molt ràpida evolució i molt explosius”, una realitat que ha portat a modificar les tàctiques operatives per a fer front a estes situacions. “Hem canviat la metodologia, sobretot la de l’atac inicial, i s’ha implementat més seguretat en els efectius d’intervenció. Estem davant d’escenaris que poden canviar molt ràpid el que obliga a extremar les funcions de prevenció durant els incendis i treballar amb maniobres molt ajustades”, argumenta.

Per a la campanya d’incendis forestals, el dispositiu que coordina el Consorci Provincial de Bombers de València compta enguany amb els següents mitjans disponibles:

 -BOMBERS FORESTALS: 18 autobombes, 17 brigades, dos helicòpters amb brigada helitransportada, un helicòpter Kamov, quatre AirTractors i tres helicòpters de coordinació.

-MINISTERI DE MEDI AMBIENT: dos AirTractors amfibis

– DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA: Com a mitjans complementaris, estan disponibles 56 brigades dobles de prevenció.

– CONSORCI PROVINCIAL DE BOMBERS DE VALÈNCIA: 673 bombers operatius de tota la província més 200 voluntaris.

Finalment, el Consorci està en col·laboració directa amb la Conselleria de Medi Ambient per al desenvolupament de campanyes d’educació ambiental i conscienciació respecte als riscos i perills de l’incendi forestal, sobretot, en terrenys d’interfície urbà-forestal, és a dir, en zones en què les edificacions entren en contacte amb la muntanya. En concret, enguany la campanya de conscienciació i autoprotecció dels veïns inclou 54 tallers informatius i divulgatius en les 106 urbanitzacions de més alt risc d’incendi de tota la Comunitat Valenciana. En estes actuacions participaran representants del Consorci Provincial de Bombers de València així com agents mediambientals. Amb estes mesures es dota de  coneixements als propietaris d’estes urbanitzacions per a planificar la defensa de les seues vivendes, conéixer les zones així com els consells per a minimitzar els riscos. En definitiva, “des del Consorci volem incidir en la importància de la prevenció, la conscienciació i la responsabilitat ciutadana, perquè només amb una ciutadania conscienciada, que comprenga l’abast dels incendis i la forma de previndre els focs, podrem atallar-los”, ha conclòs el president del Consorci Provincial de Bombers de València.

2017-05-19T10:22:44+00:00 19/05/2017|