Hui fa 31 anys que es va constituir el Consorci Provincial per al Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la província de València. El seu objectiu: prestar aquests serveis en els 132 municipis integrats en ell (hui 229) i estendre la seua cobertura a tota la província.

“Esta data va marcar la transició des de l’inici en la prestació del servei de bombers a la Província de València què, des de l’octubre de 1982, havia evolucionat amb la creació de set consorcis comarcals, cap a una estructura unificada d’aquests consorcis en un sols consorci per a la prestació del servei en la província de València”, recorda el president del Consorci, Josep Bort.

Aquesta evolució, des del seu inici, va marcar una tendència d’organització, en la prestació d’un dels serveis mes directament relacionats amb la ciutadania i que es fonamenta en la salvaguarda de les persones, les seues propietats i el medi ambient.

Baix aquests criteris i durant els seus primers anys de vida, l’equip humà que constitueix el cos de bombers del Consorci de València i amb el recolzament de les institucions locals i autonòmiques, “va desenvolupar un sistema d’organització, aprenentatge dels seus components i aplicació de les tendències i tecnologies del nostre entorn europeu, que en pocs anys, va posar al Consorci al front dels serveis més punters del nostre país”, afirma Bort.

En els seus inicis, el Consorci estava format per set parc principals: Gandia, Alzira, Torrent, Xàtiva, Sagunt, Burjassot i Sueca; i altres set parcs auxiliars: Oliva, Carlet, Picassent, Pobla de Farnals, Paterna, Meliana i Montcada. Fa tres dècades els efectius disposaven de 63 vehicles i una plantilla de 358 efectius, entre els quals es trobaven un suboficial, 7 sergents, 42 caps, 261 bombers conductors fixos i 38 eventuals així com 4 radioemisoristes.

Hui la infraestructura està formada per 24 parcs de bombers (sis principals, 11 auxiliars i set de bombers voluntaris) i 670 efectius. En quant al pressupost, el Consorci va arrancar amb prop de 800 milions de pessetes (4,8 milions d’euros). En 2016, va aconseguir els 49,7 milions d’euros.

El doble de serveis

Durant el seu primer any en marxa, el Consorci va intervenir en 7.791 serveis. Els mesos de juny, juliol i agost van ser els de major sinistralitat. També novembre, amb 1.543 serveis a causa de les inundacions. Les àrees en les quals va haver-hi més actuacions van ser Horta Sud i Horta Nord.
Quins tipus de serveis van realitzar els bombers en 1987? Una mica més de la meitat va correspondre a serveis auxiliars. Un 14,5% van ser focs urbans, 8,5% focs forestals i el 5,07% focs industrials.

Hui, el nombre de serveis s’ha duplicat. En 2016, la xifra va ser de 15.621. Al capdavant, incendis rurals (forestals, de matoll, etc), incendis urbans i serveis auxiliars (sanejaments, fugides de gas…). Després d’ells, rescats i accidents de trànsit, que cada any van en augment i per als quals els efectius del Consorci estan cada vegada més preparats. L’any passat, els nostres efectius van intervenir en 932 serveis relacionats amb sinistres en la carretera i van excarcerar a 188 persones atrapades. El temps mitjà d’arribada a l’accident va ser de 13 minuts.

Al moment actual, “el Consorci segueix estant preparat per a seguir donant la resposta a les emergències que afecten als nostres ciutadans, a recolzar-los amb les mesures de prevenció més avançades i actuant com a directors i gestors dels incendis i dels bombers forestals per comanda directa de la Generalitat Valenciana”. També generant noves prestacions “amb les nostres unitats especialitzades de rescat en les nostres muntanyes i en edificis col·lapsats, aplegant a tots els ciutadans de la província amb els nostres bombers voluntaris”, que donen servei a les zones menys poblades i en general, col·laborant amb totes les agencies implicades en la prevenció i actuació front a les emergències, on en la majoria dels casos, actuem com a directors i organitzadors.

La formació sempre ha sigut un pilar fonamental per als efectius del Consorci. Ja en eixos primers anys els bombers rebien cursos de rescat i salvament en ascensors, metodologia d’actuació en sinistres amb butà, electricitat i lluita contra incendis forestals, entre uns altres. Les xifres actuals donen fe. L’any passat, el Consorci va realitzar 120 activitats divulgatives i més de 3.300 pràctiques i entrenaments.

El repte de futur passa per seguir proporcionant una prestació de servei de qualitat, posant les noves tecnologies i procediments al abast de les noves generacions de bombers, per tal de minimitzar l’impacte de les emergències en la nostra societat mitjançant la divulgació i l’aplicació de les necessàries mesures de prevenció.

“No podem fer una avaluació del que  ha estat la evolució del servei en aquests anys sense agrair l’empenyo, disponibilitat i entrega de la totalitat del col·lectiu del Consorci de Bombers de València front al repte de la creació i creixement del servei i en la seua prestació. Si em segut capaços de evolucionar fins a la situació actual en tan sols 31 anys d’existència, que no serem capaços de fer en un futur”, conclou el president del Consorci.